Reseskildring Sydafrika – Safari, Rovos Rail, Kapstaden

En Sydafrika trippel med guldkant


Några dagars safari i Entabeni game reserve följt av 2,5 dygn på lyxiga Rovos Rail ner till Kapstaden, en av världens vackraste städer.

Vi gjorde denna resa i mars 2018 med Albatros resebyrå. En optimal kombination av safari, lite lyx med god mat och dryck samt excellent service på Rovos Rail samt 3 spännande dagar i Kapstaden med besök på Taffelberget, Two Oceans akvarium, W&A Waterfront, den färgglada stadsdelen Bo-Kaap samt en utflykt till Goda Hoppsuddden. Den misstas ibland för Afrikas sydligaste udde och den punkt där Atlanten blir Indiska oceanen. Cape Agulhas är dock Afrikas sydligaste punkt och ligger några km öster om Kapstaden i Sydafrika.
(Vi kan därmed säga att vi varit vid det europeiska fastlandets nordligaste punkt (även om det inte heller riktig stämmer) och Afrikas sydligaste udde)

Godahoppsudden 32″ 21′ 25″’, 18″, 28’, 26″’

I Entabeni Game Reserve gjorde vi 2 game drives varje dag (en tidigt på morgonen, en på kvällen).
Vi såg en mängd djur bl.a. antiloper, water buck, väldigt många gnu, sebror, elefanter, noshörningar, flodhästar, 2 geparder, krokodil, giraffer, ödlor, en dyngbagge samt en mängd fåglar. Ingen malaria i dessa områden.

Resan med tåg, Rovos Rail, gick mellan Pretoria och Kapstaden – andra sträckningar finns också bl.a. till Victoriafallen. Det var mycket god mat och dryck samt enastående service, mycket bekväma och trevliga kupéer – hela vårt sällskap blev utan extra kostnad uppgraderade till nästa nivå dvs. från Pullman sviter
(7 kvm)  till Deluxe sviter ((11 kvm) ) vilket innebar större utrymmen framförallt. Det tackar vi för för nu inser vi att Pullman sviten hade nog varit ganska trång.

Tåget gjorde två stopp, dels i gruvstaden Kimberley. Staden har kallats ”världens diamanthuvudstad”, och har än i dag en betydande diamantproduktion och -förädling. Vi fick en rundtur och guidning hur diamantutvinning gick till för många år sedan. Nästa stopp gjordes i den lilla orten Matjesfontein, dit man kunde få promenera några km för att få chansen att sträcka på benen. Den kan ses som ett historiskt monument över kolonialtiden.

När vi efter 2,5 dygn på Rovos Rail (det är ganska lagom tycker vi, även om det finns längre resor med det tåget) är vi framme i Kapstaden – the mother city även kallad och ansedd som en av världens vackraste städer. Det är väl kanske inte själva staden som är vacker utan läget vid de två oceanerna, nedanför Taffelberget osv.

Saker man absolut bör försöka hinna med om man besöker Kapstaden:

Ta linbanan upp till Taffelberget  och promenera runt på platån. Men kontrollera väderutsikterna först – vid dimma – vilket det ofta är samt vid stark vind – så går inte linbanan. Om det är dåligt väder så försvinner mycket av tjusningen med utsikten. Var på plats tidigt (8.00) på morgonen så slipper man de ofta långa köerna. Tänk också på att det kan vara mycket svalare och blåsigt uppe på toppen.

V&A Waterfront bör han absolut besöka, inte bara en utan gärna flera ggr. Där finns både många restauranger, affärer och attraktioner.
Two Oceans Akvarium är en upplevelse – med fiskar och andra djur från två olika oceaner – som mötes utanför sydspetsen.

Bo-Kaap är det färgglada området och titta gärna in i Bo-Kaap museet, litet men lite intressant ändå.
Green Market – färgstark marknad nära Bo-Kaap – enklare souvenirer.
Åk med en Hop-On-Hop-Off busstur runt staden – finns ett par olika att välja på.
Robben Island (Nelson Mandela satt fängslad här) (halvdagsutflykt)
Kirstenboch National Botanical Gardens
Signal Hill –
en vacker utsiktsplats och bra ställe för en kvällsdrink i solnedgången.
Cape Town Stadium – där fotbolls VM hölls 2010 – ni minns vuvuzelorna som förde oväsen!
Green Point Lighthouse
Castle of Good Hope
Utflykt till Godahoppsudden, Simonstown (nästan heldagsutflykt)

Tips om bra restauranger i Kapstaden:
Det finns iofsg många att välja mellan men vi (och många av våra medresenärer) tyckte bl.a. dessa var särskilt bra:
Life Grand Café – trevligt läge, trevlig personal – 3,5 Tripadvisor
BAIA Seafood Restaurant – exklusiv men mycket bra (4.3 på Tripadvisor)
Restaurant GOLD – där vi hade avslutningsmiddag. Afrikansk underhållning och olika maträtter från olika delar av Afrika.  4,5 Tripadvisor

Läs också om en annan spännande resa med bl.a. ett annat lyxtåg Rocky Mountaineer

Translate »
Verifierad av MonsterInsights