Reseblogg Kystriksveien

Reseblogg Kystriksveien (Fylkesvei 17)

 

En av världens världens mest storslagna vägsträckor

Reseblogg Kystriksveien (Fylkesvei 17) – en vild och vacker kustväg – under 6 dagar i aug 2024 gjorde vi denna fantastiska resa med bil. Vägen går mellan städerna Steinkjer och Bodö och är 630 kilometer lång oräknat färjor. Den följer i huvudsak kusten längs slingriga vägar, små fiskebyar och vikar med vita sandstränder som skyddas av ståtliga berg. Den har sex färjesträckor i och med de många fjordar som korsas och ett stort antal tunnlar av varierande längd.
En av världens 101 mest natursköna vägar” / National Geographic

Vi flög direktflyg (SAS) från Stockholm till Trondheim, hyrde en bil på flygplatsen och tog den snabba E6 upp till Bodö där vi skulle se konsert på söndagen. Kystriksveien var planerad på tillbakavägen.

Dag 1 Fredag Trondheim – Yttervik 460 km ca 6,5 tim

Vi bilar E6 norrut och passerar Steinkjer, där egentligen Kystriksveien börjar/slutar. Vi stannar och äter lunch på Snåsakroa Café (där en hamburgare kostar 225NOK liksom även en sallad med kyckling.) Upplevelserna längs Kystriksveien är fantastiska i sig själva men vi valde att krydda det lite extra med spännande och lite unika boenden vissa av övernattningarna. Vi är 2 par där ett par sover i en cabin som hänger ut över fjorden, det par jag själv tillhör sov i igloon. Den har allt man behöver – ett utsökt läge vid fjorden, en enastående vacker utsikt, fri sikt upp mot himlen, inget störande brum från vare sig kyl eller AC, riktigt sköna sängar, en mysig vedkamin (som dock inte behövde användas), ute terrass, ja tom tofflor.
OK den saknar el, belysning, rinnande vatten, WC, pentry, kyl, kaffekokare MEN den har WiFi….

Dag 2 Lördag – Yttervik – Bodö 260 km, 4 tim

På vår väg mot Bodö kommer vi bl.a. till Mo i Rana som ligger vid Ranfjorden – en mycket välskött liten ”by” vackert utsmyckad med många blomarrangemang och konstverk på olika platser.

Därefter styr vi mot Bodö och stannar till hos Søstrene Suse Bistro i Straumsnes för lunch.

Därefter gör vi en avstickare ner till Saltstraumen för att beskåda världens kraftigaste malström. Denna uppstår var 6:e timme när två fjordar möter varandra och 400 milj. kbm vatten ska passera ett trångt sund som är ca 15 smalt på smalaste stället och då bildas enorma strömmar. Vattnet håller då en fart på ca 22 knop ut genom sundet. Man kan hyra plats på RIB båtar som tar en ut till virvlarna.

Man kan också beskåda detta antingen uppifrån Saltströmbron eller från olika ställen längs stranden eller som vi valde att göra (eftersom det regnade en del) – från Kjelen Kafè i närheten med fin utsikt över både bron och skådespelet. Det finns en parkeringsplats vid den norra änden av bron. Det var lite svårt att hitta till Kjelen Kafè (Cafe Boiler på Google Maps), det fanns en skylt vid infarten från stora vägen men man fick åka ganska långt på en grusväg och till slut fråga en fiskare…

Reseblogg Kystriksveien

Reseblogg Kystriksveien
Karta Saltströmmen
Map Saltstraumen / Karta Saltströmmen

Efter Saltströmmen åker vi vidare till Bodö där vi tar in på Smart Hotel vilket ligger dels nere vid hamnen, dels mycket nära konserthallen vi ska besöka på söndagen. Bodö är i år Europas kulturstad men trots detta ser vi inte särskilt många turister eller människor ute på gatorna överhuvudtaget – vilket förvånar oss.
Vi äter en god middag på Bryggerikaia där en hamburgare kostar 295NOK och Fisksoppa likaså.

Dag 3 Söndag Bodö

Vi tar en morgon promenad längs kajen och sammanstrålar sedan med lite släkt och vänner som tar med oss till en mycket fin konsert där ett barnbarn spelade horn i en stor orkester. Därefter tog de med oss till spektakulära Wood Hotel en bit utanför Bodö. Där har vi en magnifik utsikt från en ramp på 6:e våningen.

Efter middag i Bodö så har vi ca 1,5 tim. färd till nästa övernattning, i Cool cabins på Sandhornøya.
Vi missar solnedgången med ca 10 min men hann uppleva den lite ändå.

Dag 4 Måndag Cool Cabins – Sandnässjön 380 km, 5,5 tim

Vi upptäcker i ett ganska sent skede att färjan avgår redan 7:20 (nästa 11:40) så det blir tidigt uppstigande. Som tur är så är det bara ca 6 min till färjeläget.

Vi besöker först ”Den glömda staden” och ett thailändsk hus – en slags konstinstallationer i naturen.
De har verkligen lyckats hitta en rofylld plats för detta.

Ureddplassen

Därefter stannar vi till vid Ureddplassen – som dels är ett krigsmonument över ubåten Uredd som under kriget gick på en tysk mina och 42 unga norrmän dog. Ubåten hittades 1987 och i samband med det upprättades minnesplatsen. Det är också en rastplats och där finns ett spektakulärt konstverk som också är en offentlig WC (”verdens vakreste toalett”) samt ett par vackra marmorbänkar utanför. Utsikten över fjorden med de mäktiga bergen i bakgrunden är magnifik. Därefter åker vi i en spikrak 7,6 km lång tunnel (Svartistunneln) som går under glaciären Svartisen.

Svartisen glaciär

Vi stannar till vid Braset Picnic där man har en bra vy mot glaciären och ser just då en liten båt som är på väg att transportera personer som vill komma närmare glaciären.
På denna sträcka åker vi också över flera färjor samt mot slutet över den mäktiga och vackra Helgelandsbron. Vi kommer slutligen fram till Sandnässjön där vi övernattar på Scandic Syv Söstre – ni förstår snart varför hotellet kallas så…
Forts. på reseblogg Kystriksveien efter bildspelet

Dag 5 Tisdag Sandnässjön – Norsk Havbruks Senter 98km, 3 tim

Denna dag åker vi vidare söderut längs Kystriksveien och målet är Torghatten. Till att börja med passerar vi De sju systrarna (De syv söstre). Enligt sägnen är de sju fjälltopparna egentligen kvinnliga troll som har förvandlats till sten. Vi behöver ta 2 färjor varav den ena 50 min. Planen var att vi skulle luncha vid det mysiga och pittoreska Hildurs Urterarium, en gård med gräs på taken och en örtträdgård men det var stängt för säsongen.

Traelvikosen vid ebb

Bara 8 min bilväg från Hildur besöker vi Traelvikosen.
Arkitektur- och designstudion Snøhetta har installerat en väg av stenar utanför Norges kust som dyker upp och försvinner med tidvattnet för att illustrera ”tidens gång”.

Beläget med utsikt över berget Torghatten på Helgeland, uppmuntrar installationen Traelvikosen Scenic Route resenärer att sakta ner och observera naturen.
Snøhettas design består av 55 stegstenar, placerade i rad längs den sandiga havsbotten så att deras synlighet och tillgänglighet förändras i takt med att vattnet stiger och faller.

Traelvikosen vid flod

Berget Torghatten

När vi anlänt till Brönnöysund så åker vi ca 20 min ut till Torghatten – det hattformade berget med ett stort hål i.
Vi vandrar ca 30 min för att komma upp till hålet (”hullet”) vilket är 160 långt, ca 15-20m brett och inne i hålet är det ca 35 m högt. Under 2023 så anlade man nya trappsteg av stora skifferplattor och tog hjälp av sherpor från Himalaya.

Norsk Havbrukssenter

Efter vandringen upp och ner från hålet i Torgnatten var det dags för övernattning i var sin liten mysig stuga i Brönnöysund. Hela denna dag hade vi fantastiskt väder, solsken och ca 20-23gr och en vacker solnedgång över Toftsundet, vilken inbjöd till ett kvällsdopp. Först hade vi dock intagit middag i restaurangen SMAK, det blev hälleflundra med en Riesling till.
Efter en god natts sömn steg jag upp vid 5:50 för att, till att börja med, kolla vädret. Havet var spegelblankt och solen var på väg upp, jag tänkte att jag måste gå ut och ta lite bilder – och då blev jag så sugen på att följa upp gårdagskvällens dopp med ett morgondopp. Så fick det bli så jag väckte hustrun som fick hjälpa till att ta lite bilder.

Reseskildring Kystriksveien

Dag 6 Onsdag Norsk Havbruksenter – Rörvik – Trondheim 430km, 7,5 tim

Nu börjar vi närma oss slutet på vår resa. Vi besöker Rörvik och Kystmuseet där – en vacker byggnad.
Efter Rörvik bär det sedan av till slutdestinationen Trondheim där vi övernattar på Scandic Bakklandet som dels ligger mycket nära de mysiga delarna i gamla stan, dels att flygbussen stannar alldeles utanför hotellet.

Dag 7 Trondheim

Då vårt flyg går på kvällen så har vi nästan hela dagen på oss att ”göra” Trondheim. Vi har Bakklandet, Gamla Stans kullerstensgator och charmiga och färgglada trähus, Gamle bybro ”Lykkens portal” samt Nidaros domen att försöka hinna med.

Hoppas du haft lite glädje och nytta av min reseblogg Kystriksveien
Vill du se bilderna (och fler bilder) i större format så kan du kolla galleriet Kystriksveien
Vi hann inte denna gång åka ut till Lofoten men här finns en bra reseblogg Lofoten som en bekant skrivit.
Besök också gärna Roadtrip Norrland – Norge 2019 (intern)
Här kan du läsa mer om Kystriksveien (extern)

Här kan du läsa mer om Cabins och igloo i Yttervik

ANNONS

Powered by GetYourGuide
Translate »
Verifierad av MonsterInsights